Ajánlott önvédelmi iskolák

Ha pusztakezes önvédelmet rendszeres edzésen akarsz tanulni, nem könnyű eligazodni a sok iskola között. Talán Neked is segítenek az elindulásban az alábbi szempontok, de nézz körül, és döntsd el Te, mire van szükséged és lehetőséged!

Ami nem nyilvánvaló

Igaz, hogy bárhova jársz edzésre, lehet jó a társaság, erősödhetsz, ügyesedhetsz, fogyhatsz, élvezheted a helyi mozgáskultúrát, javulhat a reflexed és a kitartásod, tanulhatsz fegyelmet és figyelmet, kikapcsolhatod a hétköznapokat. 

Nem igaz azonban, hogy inkább tanulj valamit, mint semmit, mert van, ahol olyasmit is tanítanak Neked, ami miatt nagyobb bajba kerülhetsz, mintha nem tanultál volna semmit.

Különbség van a harcművészeti, küzdősport és önvédelmi képzés között is. Nem az a kérdés, hogy egyes művészek és sportolók gyakorlottság és szerencse révén bizonyos helyzetekben meg tudták-e védeni magukat (mindenre van példa), hanem hogy a rendszer mire lett kitalálva.   

Tanulj olyasmit, amit a modern nyugati kultúra társadalmi viszonyaira és tárgyi környezetére, a mi életvitelünkre, itteni bűnözők és mai fegyverek ellen, nálunk tipikus fenyegetésekre, támadásokra fejlesztettek ki, figyelembe véve a kriminológiai, fiziológiai és pszichológiai kutatásokat. Ezek jogos szempontok, és eléggé leszűkítik a hazai kört.

Ami fontos lehet

  1. Az oktatók szakmai felkészültségét a folyamatos, nemzetközi szintű, hivatásos és civil valós körülmények közötti tesztelés hitelesíti.
  2. A képzési rendszer figyelembe veszi a hazai jogi szabályozást, és annak változásait azonnal adaptálja az oktatásba.
  3. A modern nyugati világban valóban előforduló fenyegetések és támadások, illetve a modern fegyveres fenyegetés (kés, bot, pisztoly stb.) elleni védekezést is tanítják.
  4. Az átlagember képességeiből indulnak ki, külön nők és gyermekek számára kifejlesztett képzéseik is vannak.
  5. A természetes mozdulatokra, reflexekre építenek, módszertanuk miatt a hatékony önvédelmi képesség megszerzése viszonylag gyors és maradandó.
  6. A klubhálózat elterjedtsége országos színtű, az oktatók továbbképzése folyamatos.
  7. Spirituális-kulturális szempontból az oktatás teljesen semleges.

Ajánlott iskolák

Ezeknek a szempontoknak elég kevés iskola felel meg. Közülük is mindent összevetve főleg egy bizonyos rendszert tudok teljes szívvel ajánlani, amely kortól, nemtől és fizikai adottságoktól függetlenül valóban bárkinek megfelel: az izraeli krav-maga civil változatát, amelyet például a Krav Maga Global szervezet iskoláiban lehet tanulni, világszerte 60 országban, hazánkban 22 településen, Budapesten is szinte minden kerületben és több klubban, több időpontban is, felnőtteknek és  gyerekeknek, kezdő, haladó és vegyes csoportokban egyaránt.


0

 .